Ζήσε την βραδιά των ονείρων σου αλλά μην παραμυθιάζεσαι...

Τα 10 χρυσά κουμπιά του πάρτυ της ζωής σας
Είναι πραγματικά το event για σας και όσους σας αγαπούν. Θέλετε να τους ευχαριστήσετε όλους και να ζήσετε την once in a lifetime βραδιά. Να γεμίσετε το άλμπουμ με φωτογραφίες όπου να λάμπετε σαν τον ήλιο, με σκηνικά που θα ζήλευε κι ο Howard Hughes. Να χτίσετε αναμνήσεις που να αφηγείστε έπειτα στα παιδιά και τα εγγόνια, στους φίλους τα κρύα βράδια του χειμώνα, και τελειωμό να μην έχουν. Πολύ θα θέλατε να κάνετε ένα πάρτυ που να σκάσει από τη ζήλεια της η Elizabeth Hurley που πήγε και παντρεύτηκε τον Ινδό πρίγκιπά της στα κόκκινα παλάτια των μαχαραγιάδων της Τζαϊπούρ, ανεβασμένη σε θρόνο που μετέφερε ένας ελέφαντας με φόντο το ηλιοβασίλεμα και παρευρισκόμενους celebrity από τα Λονδίνα, τα Παρίσια και το Bolywοod...

Είτε παντρεύεστε με την νοοτροπία “ας το κάνουμε κι αυτό, να δούμε πως θα μας βγει”, είτε ο γάμος είναι το (κρυφό) όνειρο της ζωής σας, ένα πάρτυ επιβάλλεται. Είναι σημαντικό να ζήσετε το μύθο σας, να απολαύσετε μια “μεγάλη” βραδιά. Όμως αν επιμείνετε σε φόρμες που δεν σας ταιριάζουν πραγματικά και δεν το οργανώσετε σωστά, ο κίνδυνος να βγείτε εκτός, από άποψη αισθητικής όσο και χρημάτων, είναι τεράστιος.

Σίγουρα έχετε δει φίλους να επιστρέφουν πανενθουσιασμένοι και εκλάμποντες από έναν “απλό” κρητικό γάμο, όπου έφαγαν στην τάβλα και έκοψαν μπόλικες γραβάτες (κατά το βάρβαρο έθιμο) στο τσακίρ κέφι, ενώ αντιθέτως ακούσατε μουρμούρες και εισπράξατε down δονήσεις σε πανάκριβες δεξιώσεις, που κόστισαν πολλά λεφτά και πολλά λιωμένα τακούνια στο ζευγάρι που τις διοργάνωσε.

Ποιό είναι άραγε το μυστικό για μια πετυχημένη δεξίωση;

Τι κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε μια νερόβραστη “τυπική” δεξίωση και ένα πετυχημένο “κάηκε το πελεκούδι” πάρτυ;

Δεν χρησιμοποιούμε τυχαία τον όρο πάρτυ: αν και, ως είθισται, έχουμε υιοθετήσει τον ευρωπαϊκό όρο δεξίωση, στην ουσία οι Έλληνες εννοούμε ένα γλέντι, μια γιορτή. Αν πάλι θέλετε πραγματικά ένα ευρωπαϊκού τύπου reception, απευθυνθείτε σε χώρους που έχουν τις δέουσες προδιαγραφές και ποντάρετε στο πρότζεκτ “ατμόσφαιρα” – αλλά κάντε ambience, όχι θόρυβο... Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Η ψυχή του πάρτυ είστε εσείς. Πρέπει να το χαρείτε και να εκφραστείτε αληθινά, από καρδιάς. Οι “στημένες” εμφανίσεις και τα πρόσωπα που προσπαθούν να καλύψουν το άγχος, την κούραση ή την απογοήτευσή τους για κάτι που πήγε στραβά (έστω και λεπτομέρεια...) δεν πείθουν κανένα.

Πάντως, η τελευταία λέξη της μόδας είναι ο θεματικός γάμος και άρα η θεματική δεξίωση, δηλαδή η διοργάνωση της βραδιάς γύρω από μια βασική ιδέα, ένα concept. Αυτό θα μπορούσε να είναι ο,τιδήποτε: από total white (αν είστε πολύ νέοι...) σε ένα ελληνικό νησί για παράδειγμα, μέχρι gypsy kings, αν ο Βασίλης Σαλέας και οι Ρομά ανήκουν στην προσωπική σας φιλολογία. Ακόμη κι ένα αγριολούλουδο ή ένα αντικείμενο με ιδιαίτερο συμβολισμό για σας, μπορεί να αποτελέσει βασικό μοτίβο.

Η πιο έθνικ και άρα η πιο καλτ για μας εκδοχή είναι ο ελληνικός παραδοσιακός γάμος, ο οποίος προς πληροφόρησή σας κρατάει μια ολόκληρη εβδομάδα. Αν είναι στο στιλ σας, πρωτοτυπήστε. To www.whitewedding.gr σας δίνει τις καλύτερες προτάσεις της αγοράς. Όσον αφορά τον παραδοσιακό ελληνικό γάμο, θε επανέλθουμε με λεπτομέρειες.

Πρέπει κατ' αρχάς να αποφασίσετε τι είδους εμπειρία θέλετε να ζήσετε. Και σε ποι... target group θα δώσετε τελικά το βάρος. Θα ευχαριστήσετε τους γονείς και τον επαγγελματικό σας κύκλο, παραπέμποντας φίλους και οικείους σε πιο πριβέ καταστάσεις; Χρειάζεστε χώρο με υψηλές προδιαγραφές και οργάνωση που να επικεντρώνει στις λεπτομέρειες. Εννοείται να συμβιβάσετε διάφορες ανάγκες και έχετε χαμηλό προυπολογισμό; Ένας πιο απλός και απροσποίητος χώρος, θα ευχαριστήσει τη θεία ενώ θα θώσει και την ευκαιρία στα ξαδέρφια να κάνουν πηγαδάκι... Θέλετε πάρτυ για ξεσάλωμα και απροσδόκητες καταστάσεις, είστε εν ολίγοις ανοιχτοί στο surprise factor; Κυνηγήστε πιο νεανικούς, ανοιχτούς ή και παραδοσιακούς χώρους, με έμφαση σε κήπους, παραλίες, αυλές, μοναστήρια, ξωκλήσια και άλλα ευφάνταστα σημεία.
Σε κάθε περίπτωση, ζυγίστε σωστά τι μιλάει στη δική σας καρδιά, αλλά και σε τι σας ακολουθεί το “κοινό” σας. Εξετάστε προσεκτικά τη λίστα των καλεσμένων: που κλίνουν τα γούστα των περισσότερων; Και μην κολλάτε: μπορείτε να περάσετε τέλεια σε ένα πάρτυ που αρχίζει με Ιτιά και τελειώνει με σάμπα και ζεϊμπέκικα και να πλήξετε σε μια καλοκουρδισμένη χλιδάτη δεξίωση. Οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά. Αφήστε τις φαντασιώσεις που χωράνε στα “παπούτσια άλλων” και γίνετε ρεαλιστές. Το θέμα είναι να το απολαύσετε.

Άμεσες προτεραιότητες: Αποφασίστε το χώρο, κάντε την κράτηση, συμφωνήστε με το catering (αν υπάρχει), αποφασίστε τα κεφαλαιώδη του ντεκόρ. Ακούγεται απλό; Είναι. Μην το κάνετε βουνό. Επικεντρωθείτε! Για αυτό υπάρχουν το Bridal White, περιοδικό τε και site: για να κερδίσετε χρόνο και τρέξιμο.

Η μουσική είναι ΤΟ κεφαλαιώδες ζήτημα για την επιτυχία του γαμήλιου πάρτυ. Είναι ο κλασικός λόγος ναυαγίου ακόμη και στις πιο όμορφα σκηνογραφημένες δεξιώσεις. Δώστε λοιπόν εξαρχής βάρος και συννενοηθείτε με τον DJ, διευκρινίζοντας και τα ψιλά. Επίσης, διορίστε κάποιον φίλο/φίλη που ξέρει από μουσική, ως “ πυροσβέστη”, σε περίπτωση που δεν είστε ευχαριστημένοι ή ο κόσμος “πέσει” κατά τη διάρκεια του πάρτυ. Το να τρέχει η νύφη κι ο γαμπρός δεν είναι όμορφο σαν θέαμα, και χαλάει την όλη ροή και την ατμόσφαιρα.
Επίσης, έχει τεράστια σημασία να ακούσετε από την αρχή έως το τέλος, το τραγούδι με το οποίο θα μπείτε ως ζευγάρι στην αίθουσα. Δεν είναι και το καλύτερο να βλέπεις δυο πιτσούνια να μπαίνουν σε ένα πανέμορφο κήπο και από τα ηχεία να ακούγεται: “και τώρα που χωρίσαμε τι θες...”, δηλαδή το κουπλέ του πραγματικά πολύ up τραγουδιού της Άννας Βίσση “Καλημέρα καινούργια μου αγάπη”.

Δώστε ιδιαίτερη σημασία στο φωτισμό, όποιο χώρο κι αν επιλέξετε. Αποφύγετε πάση θυσία το υπερβολικό, σκληρό ή λευκό φως: σε κάνει να νιώθεις λες και κάποιος σε βάζει να γλεντήσεις στο γραφείο...
Αντίθετα, τα κεριά, το χαμηλό, διάχυτο φως, γλυκαίνει τα πρόσωπα, ρομαντζάρει τις διαθέσεις, κολακεύει τα σώματα και διεγείρει τους πόθους, με μια λέξη κάνει τα πάντα πιο σέξυ και παραμυθένια. Ζητήστε πρόβα τζενεράλε από τη διεύθυνση του venue που θα κλείσετε ή πάτε μια βόλτα σε κάποιο προηγούμενο γάμο, για να πάρετε μια ιδέα για τις δυνατότητες του χώρου, ώστε να ζητήσετε τις δικές σας διορθωτικές κινήσεις.

Αποφασίστε που θα ποντάρετε διακοσμητικά. Κατά κανόνα τα δυνατά σημεία του χώρου της δεξίωσης είναι συγκεκριμένα. Αν το οργανώσετε σε εξωτερικό χώρο, εκμεταλλευτείτε τα όποια στοιχεία –για παράδειγμα, μια εντυπωσιακή σκάλα, μια προβλήτα αν είστε σε νησί, ή ένα δέντρο αν επιλέξετε Κτήμα– ώστε να ρίξετε το βασικό διακοσμητικό βάρος σ' αυτά. Στη γαμήλια διακόσμηση ισχύει δέκα φορές περισσότερο, το “ουκ εν τω πολλώ το ευ”...

Και μη διστάσετε να είστε ανατρεπτικοί: ακόμη και απλές ιδέες, όπως ας πούμε ένα εξτραβαγκάν μπολ με φρούτα, που θυμίζει nature morte α λα Ρούμπενς και αναδίδει την αίσθηση της ευμάρειας, μπορεί να αντικαταστήσει το αναμενόμενο κηροπήγιο στο κέντρο του τραπεζιού. Προσοχή: τα διακοσμητικά αντικείμενα (ιδίως στο κέντρο του τραπεζιού) πρέπει να μας επιτρέπουν να βλεπόμαστε...
Δουλέψετε με το “υλικό” σας. Μη βαρυφορτώνετε με φούξια διακόσμηση ένα κλασικό χώρο πέτρα-ξύλο, για παράδειγμα. Και ανάστροφα: μια λουσάτη αίθουσα με ασημένιες λεπτομέρειες δεν μπορεί να μείνει χωρίς “υποστήριξη”: βάλτε τις δικές σας πινελιές στο γαμήλιο ντεκόρ, σε συννενόηση με την εταιρεία που θα αναλάβει τα λουλούδια και το στολισμό. Στην ιδανική περίπτωση, καλό θα ήταν να δουν από πριν το χώρο της δεξίωσης. Κάντε μια χαρτογράφηση του χώρου και αποφασίστε θέσεις. Αν κάνετε οι ίδιοι τη διοργάνωση, αποφασίστε σοφά και δώστε πολυυύ χώρο στην πίστα, περισσότερο απ' ότι υπολογίζετε αρχικά. Σίγουρα θα χρειαστεί. Κάντε μια ενδιαφέρουσα μίξη των προσκεκλημένων, χωρίς να φτάσετε στο σημείο να “χωρίσετε” ανθρώπους που είναι σίγουρο ότι θα τους βρείτε στη μέση της βραδιάς να τα λένε στο όρθιο με την “αδυναμία” τους.

Διορίστε κυματοθραύστη. Έναν άνθρωπο που θα επιλύσει τα ζητήματα τελευταίας στιγμής. Πολύ συχνά, καλεσμένοι καταφτάνουν εξτρά και πρέπει να καθήσουν σε μια συγκεκριμένη παρέα και αντιθέτως, υπάρχουν τραπέζια με μόνο δύο καλεσμένους, που πρέπει να διευθετηθούν πιο κομψά. Κάποιος πρέπει να... πληρώσει τη νύφη, τουλάχιστον μέχρι όλα να πάρουν το δρόμο τους.

Αν κάνετε τη δεξίωση σε δικό σας χώρο, πρέπει οπωσδήποτε να έχετε back up χώρου. Έχουμε δει πανάκριβες, έξοχα φροντισμένες δεξιώσεις σε κήπους ή ακόμη και σε παραθαλάσιο πεντάστερο ξενοδοχείο να πνίγονται στην βροχή ντάλα Ιούλιο. Πάντα, σκεφτείτε μια εναλλακτική για τον κακό καιρό. Επίσης κάντε τη δεξίωση όσο το δυνατόν πιο κοντά στην εκκλησία.

Less is more! Ο χρυσός κανόνας της δεξίωσης. Μην το παρακάνετε. Ο γάμος είναι μια εμπειρία πολύωρη, που μπορεί να καταλήξει να είναι too much of a good thing. Και να θυμάστε: οι λεπτομέρειες της δεξίωσης, όσο τις προετοιμάζετε, είναι σαν τα μακαρόνια. Σου φαίνονται πολύ λίγα, μέχρι να προσθέσεις τη σάλτσα...

Pin It






* required
/ /
 






* required
/ /